Tarihçemiz

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi

2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi bünyesinde bir grup öğrenci ve (10.sınıf düzeyinde 16 öğrenci) danışmanları Bilgisayar Öğretmeni Olcay Büyükçapar okul kütüphanesinde bir araya geldi. Amaçları; teknoloji temelli, bilimsel nitelikli projeler üretmek, birlikte iş yapmaktan ve üretmekten keyif almak, öğrenmeyi zevkli hale getirmek, girişimciliğe adım atmaktı. Bu amaçları doğrultusunda öncelikle isimlerini belirlediler. Sonrasında topluluk olarak sıfatlarını (kuluçka) belirlediler. Öğrenmeleri gereken konuları, gelişmeleri gereken alanları belirleyerek yola koyuldular.

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi

Öğrenme ve gelişme anlamında şu alanlarda çalışma yürütüldü: E-posta, bulut depolama, işbirlikli çalışma için online araçlar, programlamanın temel konseptleri, Arduino ile robotik kodlama, sensörler, temel elektronik bilgisi, proje hazırlama döngüsü, mühendislik tasarım döngüsü, mobil platformlar için programlama, internet yayıncılığı, siber saygı, sosyal ağların etkili kullanımı, networking, 3B modelleme (3D design).

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi
Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi

Proje danışman öğretmeni tarafından temin edilen domain ve hosting üzerinde www.projelab.xyz adresine sahip bir web sitesi de ProjeLab Kuluçka için yayın hayatına başladı. Bilinir ki; destek alabilmek, kendisini ifade edebilmek ve yaygınlaşabilmenin yolu etkili iletişimden geçer. İnternet sitesi, sosyal ağların da etkin biçimde kullanımına önem verildi. Hatta ProjeLab için Google Play platformunda ücretsiz bir aplikasyon da yayınlandı. Web sitesinin içeriğini aynalayan bu aplikasyon Alp Oğuz Anadolu Lisesine ait onaylı Google Play Dağıtıcı hesabından indirme/kullanıma sunuldu.

ProjeLab kuluçka için çeşitli destekler sağlandı.

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi
  • Yomtov Çukurel (Belmar Dış Tic.) – Arduino Malzemeleri ve Robot Yarışmaları için Ekipman
  • Kodlab Yayıncılık – 15 adet teknik kitap
  • Alp Oğuz Anadolu Lisesi Öğretmenleri – Arduino sensörleri ve DC Motorlar
  • Alp Oğuz AL Okul Aile Birliği – Bakım Onarım giderleri, sarf malzemeleri
  • İş Bankası – 10 adet kullanılmış dizüstü bilgisayar

Bu malzemeler Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi projesinin de yapı taşlarını oluşturmuştur. Kuluçkadan yararlanacak öğrencilerin kullanımına sunulmuştur.

ProjeLab kuluçkasındaki öğrenciler okulu ve kuluçkayı temsilen bazı etkinliklere de katıldılar. Bunlar:

  • IZMO (WebTekno) İnternet/Bilişim Şirket Ziyareti (17 Ocak 2019)
Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi
  • Lise Buluşmaları etkinliğinde (İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü) Adobe Premiere ile Video Kurgu Eğitimi. (23 Kasım 2018)
Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi

  • İnovatif Düşünme ve Girişimcilik 2 günlük Eğitimlerine (Dersimiz Girişimcilik: İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve SOCAR Ortak Protokolü) katılım. (14-15 Ocak 2019)
  • IZTECH RoboLeague (İYTE İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü) Robot Yarışmalarında izleyici olarak bulunuldu. Sonraki yıllardaki potansiyel katılımlar için gözlem yapıldı. (20 Ekim 2018)
Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi
  • Okulumuz 19 Mayıs Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında yıl sonu sergisi ile programlanan çizgi izleyen, engelden kaçan robotlar mini pist üzerinde 2 gün boyunca (13-14 Mayıs 2019) sergilendi. Meraklı öğrencilere programlama aşamaları, ekran görüntüleri, kullanılan elektronik malzemeler, çalışma mantığı, algoritma nitelikleri anlatılarak okulda bilime teşvik anlamında ProjeLab kuluçkası bir misyonunu da yerine getirmiş oldu.
Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi
Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi

2019-2020 Eğitim Öğretim yılının başlaması ile birlikte kuluçkanın kurumsallaşması adımları atılmaya başlandı. Bu aşamada önceki yıl görev yapan ve katkı sunan 6 öğrencimiz artık mentor sıfatı ile anılmaya başlandı. 11.sınıf öğrencisi olan mentorlarımız 10.sınıf düzeyindeki yeni üyelere yol gösterme görevini üstlendi. Ayrıca kuluçka merkezinin bir olan danışman öğretmen sayısı ikiye çıktı. İngilizce Öğretmeni Göksel Şimşek kuluçkanın yeni danışmanı olarak aramıza katıldı.

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi

Yeni dönemde 10.sınıf düzeyinde 15 öğrenci aramıza katıldı. Tüm 10.sınıf öğrencilerine kuluçka merkezinin amaçları, olanakları ve Akademi Alp Oğuz kapsamında kendilerine verilecek eğitim ve olanaklar anlatıldı. Katılmak isteyen öğrenciler online başvuru formunu doldurarak isteklerini ilettiler. Bu öğrenciler Akademi Alp Oğuz kapsamında eğitimlerine başladılar.

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi

Kurumsal anlamda akılda kalıcılık hedeflenerek kuluçka merkezinin adı Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi olarak kesinleşti. Logo tasarımı yapıldı, kuluçkadaki bilgisayarlar, robotik malzeme kutuları için etiketler, kapı önü roll-up, üye tanıtım kartları, kuluçka merkezi tabelası hazırlandı. Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi sosyal medya hesapları, web sitesi yayına alındı. Mentorlar için Garaj Alp Oğuz logolu sweatshirt sponsorlarımızdan Aliağa Gediz Kırtasiye katkısı ile temin edildi. Markalaşma adına çok büyük ve maliyetli olmayan girişimlerle tanıtım ve yaygınlaştırma çalışmaları başlamış oldu.

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi

Garaj Alp Oğuz, bir ön kuluçka merkezi olarak tanımlandı. Kuluçka merkezleri hakkında yapılan araştırmalar sonucunda, Alp Oğuz Anadolu Lisesi bünyesinde oluşumu devam eden kuluçkanın sunabileceği olanakların kısıtlı olması da göz önünde bulundurularak ön kuluçka olarak tanımlanmasının doğru olacağı düşünüldü. Kuluçka Merkezi kavramının uluslar arası karşılığı olan Incubator tam olarak kuluçka anlamında gelmekte ve benzer iş gören hızlandırıcılar da (accelerator) erken aşamada girişimcilere ayakta kalmaları için, ilk zorlukta yılmamaları için destek sunmaktadır.  Her ikisi de birbirine çok benzemektedir. Ancak hızlandırıcıların ticari anlamda beklentinin yüksek olduğu, kabul edilmenin nispeten zor olduğu, kar odaklı olduğu, zaman kısıtlamasının daha katı olduğu belirtilmektedir[1].

Bir lise bünyesinde mütevazi olanaklarla kurulan Garaj Alp Oğuz, en doğru “ön kuluçka” sıfatı ile anılmalıydı ve bu şekilde de yapılanmaya başlandı.

Yaptığımız internet araştırmaları bize şunları gösterdi:

  • Ülkemizde hali hazırda faaliyet gösteren kuluçka (incubator) merkezleri
    • Üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisleri çatısı altında olabiliyor,
    • Üniversite Teknopark/Teknokent çatısı altında olabiliyor,
    • Belediyelerin bünyesinde olabiliyor,
    • Şirketlerin kendi öz kaynakları ile kurulabiliyor,
    • Şirketlerin, kurum içi girişimcileri için kapalı devre kuluçkaları olabiliyor,
    • Özel olarak şahısların (yatırımcıların) kurduğu kuluçka merkezleri olabiliyor,

Lise düzeyinde (genel anlamda zorunlu k12 düzey okullar) eğitim kurumlarında, ülkemizde açık ofisi olan, fiziki olarak ayrılmış bir yeri/salonu olan kuluçka merkezi olmadığı bilgisine ulaştık.

Fiziki olarak ofis imkânı, rahat çalışma, yarışma kaygısı olmaksızın fikirlerini ürüne dönüştürme, ürünlerin pazarlanması ve fatura kesme noktasında Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezinin ülkemizde tek örnek olduğunu değerlendirmekteyiz. Diğer yandan Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezinden yararlanan ekipler Startup (Şirketimsi) adıyla anılırlar, ofislerinin duvarında logoları yer alır. Garaj Alp Oğuz web sitesinde her Startup için bir URL tahsis edilir, WordPress altyapısı ile Startup’lar kendileri ile ilgili yayınları kolaylıkla ve ücretsiz şekilde gerçekleştirebilirler.

10 Eylül 2019 Salı günü Yaşar Üniversitesi’nin Kuluçka Merkezi olan Minerva ziyareti gerçekleşti. Garaj Alp Oğuz’un danışman öğretmenleri, önceden randevu alarak merkezi ziyaret ederek İzmir’de faaliyet gösteren en önemli kuluçka merkezlerinden birini yerinde görmüş, incelemiş oldu. Kuluçka merkezi yöneticilerinden bilgi aldılar sorularının yanıtlarına birinci elden ulaştılar. Minerva yetkilileri ilerleyen zamanlarda Garaj Alp Oğuz’un gelişiminde lüzumlu olabilecek mentorluk, eğitim, mevzuat anlamında yardımlarının, istendiği zaman süreceğini ve girişimcilik ekosistemine katılım anlamında da aracı olabileceklerini, Garaj Alp Oğuz’un iş ağının genişlemesinde desteklerinin olabileceğini belirttiler. Minerva’nın yasal altyapısı ve girişimci başvuru formlarının[2] da üzerinde gerekli uyarlama/düzenlemeler yapılarak Garaj Alp Oğuz yönetim ve girişimci kabul süreçlerinde kullanılabilmesi konusunda da Minerva yetkililerinden sözlü olarak izin alındı.

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi
Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi

2019-2020 Eğitim Öğretim yılı başında 10.sınıf öğrencilerine Akademi Alp Oğuz’da bilgisayar bilimi alanındaki eğitimlere katılabilecekleri duyurusu yapıldı. Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka ve Akademi Alp Oğuz Bilgisayar Bilimleri Eğitim Merkezi hakkında tüm 10.sınıflar bilgilendirildi. 25 öğrenci başvuru yaptı. Tamamı kabul edilerek çalışmalara katıldı. Ancak zaman içinde bu sayı çeşitli nedenlerden dolayı 15’e indi. 2019-2020 döneminin sonunda 15 öğrenci kaldı. Ayrıca önceki yıldan devam eden 11.sınıf 6 mentor öğrencimiz de zaman bulduklarında etkinliklere katıldılar.

Akademi Alp Oğuz Bilgisayar Bilimleri Eğitim Merkezi olarak tanımlanmış olmasına karşın, birbirine girift kavramlar olan girişimcilik, sunum becerileri, organizasyon becerileri anlamında da kazanım elde ettiler. Akademinin müfredatı (gelişim programı) kabaca şu konulardan oluşmaktadır.

  • Online işbirlikli çalışma (eposta, bulut servisleri, ortak doküman, ortak takvim)
  • Programlama (kodlama) becerileri,
  • Temel elektronik bilgisi ve robotik (Arduino),
  • Elektronik projeleri için fiziksel tasarım becerileri,
  • İnternet yayıncılığı, siber saygı, etik,
  • 3B Modelleme ve 3B Baskı,

Akademi Alp Oğuz, özünde, öğrencilerimizin Garajda çalışabilmeleri için uyum süreci olarak düşünülmüştü. Ancak hemen sürecin başında olan, Akademide görev alan, etkinliklere katılan öğrencilerin aslında aktif birer Garaj elemanı olduklarıydı. Dolayısıyla Akademi Alp Oğuz amacına daha başında ulaşarak -okulumuz bünyesinde hayata geçirmeye gayret ettiğimiz kuluçka merkezimizde- girişimci, etkin, sorumluluk alan, teknolojiyi etkin ve üretken kullanan, işbirliği yapan bireyler olmaya başlamış oldular.

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi olarak 19 Ekim 2019 tarihinde İYTE Iztech Roboleague Robot Yarışmalarına yarışmacı ve izleyici olarak katıldık. ÇİZGİ İZLEYEN kategorisinde 6 Garaj Alp Oğuz üyesi öğrencimiz 2 takım halinde yarıştı. Aynı zamanda 20 Akademi Alp Oğuz öğrencimizle de gözlem yaptık. Öte yandan yarışmalar kapsamında yapılan fotoğrafçılık yarışmasında 4 öğrencimiz yer aldı.

14 Kasım 2019 tarihinde Akademi eğitimlerine resmen başladık. Açılış toplantısını Alp Oğuz Anadolu Lisesi Müdür Yardımcımız Sayın Yusuf Karataş gerçekleştirdi ve çağın gereklerine uygun bakış açısına sahip olabilecek gençlerin ülkemizin çağdaş medeniyetler seviyesine gelmesinde öneminin çok büyük olduğunu vurguladı. Bilimsel, üretken, topluma yararlı proje faaliyetlerinde öğrencilere her türlü desteğe de hazır olduklarını belirten Yusuf Karataş, proje okulu olarak Alp Oğuz Anadolu Lisesi bünyesinde bu tip çalışmaların artarak devam etmesi dileklerini bildirdi.

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi

İlham veren, başarılı insanları konuk ettiğimiz “Dersimiz Teknoloji” etkinliklerimizi başlattık. Bu kapsamda ilk olarak Yazılım Mühendisliği Öğrencisi Buluthan İnan’ı ağırladık. 30 Aralık 2019 günü Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezinde gerçekleşen etkinlikte programlama, yazılım, mühendisliği, İzmir Ekonomi Üniversitesi, üniversite yaşamı ve bilişim dünyasının istediği yeteneklerden konuştuk. Kendisi aynı zamanda Alp Oğuz Anadolu Lisesi mezunu, Garajdaki öğrencilerimizin sorularının tam karşılığını alabileceği canlı bir başarı öyküsü olarak öğrencilerimize ilham kaynağı oldu.

“Dersimiz Teknoloji” buluşmalarının ikincisini SOCAR Terminal BT Yöneticisi Erdem Alaşehir ve aynı bölümde görev yapan Bilgisayar Mühendisi Ayşe Sargın ile gerçekleştirdik. Neredeyse bir buçuk saat boyunca 15 Garaj öğrencisi ile yazılımın geleceği, programlama dilleri, siber güvenlik, bilişim sektörünün güzellikleri, zor yanları, bilişimciden yönetici ve işverenlerin bekledikleri, bilişimde girişimcilik, üniversitelerdeki bilgisayar, yazılım, elektronik mühendisliği gibi bölümler hakkında oldukça bilgilerin, deneyimlerini paylaşan, sektörü doğrudan yaşayan uzmanlara, öğrencilerimiz akıllarındaki soruları da sorma olanağı elde ettiler. Sohbet sonrasında da Alp Oğuz Anadolu Lisesi Şehit Fethi Sekin Konferans Salonu’nda 10 ve 11.sınıf öğrencilerimize Siber Güvenlik konusunda konferans verdiler. Özellikle Bilgi Teknolojileri alanında yaşananları birinci ağızdan duymaları bakımından Garaj Alp Oğuz’daki öğrencilerimiz için çok değerliydi.

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi olarak amaçlarımızdan biri de öğretmenlere yönelik mesleki, kişisel gelişim etkinliklerinde etkin olmak. Öğretmenlerimizin teknik becerileri, mesleki becerileri noktasında, girişimcilik, internet tabanlı verimlilik araçlarının kullanımı anlamında eğitim alanına katkı sunmak. Bu kapsamda Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi 10-14 Şubat 2020 tarih aralığında mahalli hizmetiçi eğitim faaliyeti olarak Robotik Kodlama kursuna ev sahipliği yaptı. Eğitime katılan öğretmenlere aynı zamanda Garaj Alp Oğuz hakkında bilgi verilerek, girişimci eğitmenlerin buradan yararlanabilecekleri vurgulandı.

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi

24 Şubat Pazartesi günü, önceden bizimle iletişime geçen Menemen Atatürk Anadolu Lisesi Bilgisayar Öğretmeni Nurullah Şaşmaz ve çeşitli projeler geliştiren öğrencileri kuluçkamızda ağırladık. Kendileri ile karşılıklı yaptığımız projelerden bahsedip verimli bir gün geçirdik. Bilgi birikimlerimizi birbirimize aktardığımız bu buluşmada kendi geçmişimizden (ProjeLab), geliştirdiğimiz projelerimizden, yapmış olduğumuz teknoloji gezilerinden bahsettik.

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi İzmir Aliağa Alp Oğuz Anadolu Lisesi

13 Mart 2020 tarihi itibari ile ülkemizde ve dünyada pandemi ilan edilmesinin ardından yüz yüze eğitime ara verildi. Uzaktan eğitim süreci başlatıldı. Bu dönemden sonra da kodlama eğitimleri anlamında Garaj Alp Oğuz bünyesinde “kodlaya kodlaya gelin çocuklar” (http://www.kodlayakodlayagelincocuklar.com/) girişimi başlatıldı. Garaj Alp Oğuz’un youtube kanalından kodlamaya dair video içerikler planlandı.

Kodlaya Kodlaya Gelin Çocuklar projesi için alınan web sitesi üzerinden Alp Oğuz Anadolu Lisesi’ndeki gönüllü 12 öğrenciye Zoom marifetiyle canlı/senkron, kayıttan/asenkron şekilde arduino robotik kodlama eğitimleri yıl boyunca sürdürüldü. Okul dışı (after school) aktivitesi olarak 12 öğrenci arduino setleri temin ederek evlerinde Bilgisayar Öğretmeni Olcay Büyükçapar’ın planlaması doğrulutusunda ve Kodlaya Kodlaya Gelin Çocuklar web sitesindeki akışa sadık kalarak robotik, elektronik, kodlama ve problem çözme becerilerini geliştirdiler.

Pandemi sürecinin devamında Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi, Alp Oğuz Anadolu Lisesi Sene Sonu Öğretmenler Kuruluna online ortamda “Zoom Meeting” üzerinden ev sahipliği yaptı. Video çekim alanı toplantının yürütüldüğü alan olarak konumlandı.


Kamu Kurumları çalışanları için siperlik seferberliğinde Garaj’ın 3B Yazıcısı da emek verdi.

EBA Destek Noktası olarak Alp Oğuz Anadolu Lisesi 9E Sınıfı belirlendi ve Garaj’ın dizüstü bilgisayarları Alp Oğuz Anadolu Lisesi’ndeki EBA Destek Noktasında hizmet verdi.


2020-2021 eğitim yılının hemen hepsi online olarak gerçekleşti. Akademi programları da online olarak gerçekleştirildi. 31 öğrenciden oluşan Akademi Topluluğu pandemi nedeni ile okula gelmedi. Bu sayfada 2020-21 Topluluk Üyelerimizi avatarlarının olduğu görselden görebilirsiniz.

Akademi programında öğrencilerle online -özetle- şunlar yapıldı:

  • Teknofest yarışmalarına 2 kategoride başvuru sağlandı.
  • Tübitak 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması için 3 öğrenci ile çalışmalar yürütüldü, mobil ödeme sistemi projesi ile kantinde telefonla karekod marifeti ile ödeme yapılması fikrine dayanan proje sonlandırılamadı ancak proje sürecinde alanda uzman ve fiilen ödeme sistemleri üzerinde çalışan profesyonllerle (Startup) online ortamda buluşmalar gerçekleştirildi.
  • TeknoBülten adı ile tüm ekibin işbirliği yaptığı çalışma sonucunda 5 sayı PDF biçiminde dergi çıkardık. Canva adlı online free uygulamayı kullandık. App içindeki işbirliği araçlarından yararlandık.
  • TeknoBülten dergisi ile eşzamanlı olarak TeknoBlog adlı bir köşeyi de düzenyerek web sitemizin ziyaretçi trafiğine katkı sağladık.
  • Zoom üzerinden Dersimiz Teknoloji buluşmaları kapsamında Keyamu Kurucusu Cansu Kambur ile online bir etkinlikte biraraya geldik, kendisine sorular sorma imkanı elde ettik, deneyimlerini dinledik ve yaratıcı drama konusundaki girşimi hakkında sorularımıza yanıt aldık. Cansu Kambur ileetkinlik sonrası Garaj’ın Mentorlarından biri olarak işbirliğini sürdürdük.

24.09.2020 tarihinde Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi adı ile yaptığımız resmi başvuru sonucunda Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün teklifi ve Aliağa Kaymakamlığı onayı ile resmi olarak tescillendik.

2021-22 Eğitim Öğretim yılı başlamadan önce Robotik Kodlama kursumuzu Garaj’da gerçekleştirdik. Basında yer alan robotik kodlama kursumuza ait haberler şurada. Pandemi etkisinin azalmaya başlaması, okulların tam zamanlı olarak başlamasının öncesinde Garaj’da yaptığımız ilk yüzyüze etkinlik olarak dikkat çeken kurs sayesinde Garaj Alp Oğuz Kuluçkamız yeniden öğrencilerimizin adım attığı bir yer olmaya başladı.

2021-2022 eğitim öğretim yılında 21 öğrenci Akademi programına başvurdu ve hepsi kabul edildi. Yıl boyunca bilimsel, teknolojik ve girişimcilik bağlamında çeşitli etkinlikler, geziler, eğitimlere katıldılar. Teknofest ve Tübitak 4006 Fuarlarında görev aldılar yarışmalara başvurdular. Akıllı Çöp Kovası projeleri ile basında yer buldular.

29 Kasım 2021’de yapılan Tübitak 4006 Bilim Fuarı esnasında Garaj’ın içinden kısa bir kesit:
29 Kasım 2021 Tübitak 4006 Fuarında İHA tasarlayan ve çalıştıran Yusuf&Buğra
29 Kasım 2021 Tübitak 4006 Fuarında İHA tasarlayan ve çalıştıran Yusuf&Buğra

2021-22’de Akademi Topluluğu ile Karşıyaka Kolektif Girişimcilik Merkezi ziyaret edildi, Temassız Çöp Kovası Projesi hayata geçirildi, Teknofest Yarışmalarına başvuru yapıldı, Tübitak 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ege Bölge Finali Sergisi ziyaret edildi. Öğle aralarında (haftanın iki günü) Garaj’da çalışmalar yürütüldü. Garaj’da 35 Dakika etkinlikleri başlatıldı. 35 Dakikalık bilim-girişimcilik-teknoloji ekseninde ilham veren sohbetlere ev sahipliği yapıldı.

2022-2023 itibariyle Akademi Programı kurucu, yürütücü ve danışmanların yoğlunluğundan ötürü açılmadı. 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında “Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi” markası, “kuluçka” teriminin girişimcilik ekosistemine ait olma durumunun az bilinirliği sebebi ile Garaj Alp Oğuz Girişimcilik Merkezi şeklinde revize edilmiştir. Bu yeni adı ile Marka Tescil başvurusu yapılmış ve ön onay almıştır. Kesin onayın ardından marka tescil belgesi Garaj’ın duvarında ilan edilecektir.

2022 Eylül ayından başlayarak üç yarışmacı ekip Teknofest yarışmaları için Garaj’da çalışmalarına başladı ve başvurularını gerçekleştirdi. Bir ekip mobil uygulama ile tarihi yerleri tanıtacak, diğer ekip otonom bir etajer sistemini robotik marifeti ile tasarlayacak, üçüncü ekip ise Türk Mitlerini tanıtmayı bilgisayar oyunu içinde gerçekleştirmek üzere oyun kodlaayacaktı. Bu ekiplerin hepsi de Teknofest ikinci aşamada yeterli puan alamayarak elendiler. Ancak ekiplerden biri oyun kodlamaya devam etmek üzere Garaj’da bir Startup oldular ve ekip halinde çalışmalarını sürdürmeye devam ettiler. HBF isimli Startup 3 kişi başladığı yolda yeni işe alımlar ve işbirlikleri ile 6 kişiye yükseldi.

HBF Ekibi Gamemaker ile başladı ancak Teknofest’ten elenmelerinin ardından zaman kısıtının da ortadan kaybolması ile Unity’ye geçtiler. Grafikleri ile pixel tabanllı tasarlamaktalar. İletişim Discord üzerinden yürüyor ve fiilen Garaj’daki şirket ofislerini kullanıyor, evden (remote) çalışmalarda Discord imdada yetişiyor.

HB Ekibi ile Garaj’ın dirsek temasında olduğu Karşıyaka Kolektif Girişimcilik Merkzi ziyaret edildi. HBF ekibi bilgi ve deneyimini paylaşmak üzere okulda atölye çalışması yaparak Aseprite Pixel Art eğitimi verdi. HBF Ekibi Geleceğin Teknolojileri temalı panele katılım gösterdi ve orada tanıştığı girişimci-akademisyenler bağ kurdu. Yazılım Uzmanı Mert Dönerçark ile online ortamda biraraya gelerek bilgi ve deneyimlerinden yararlandı. Orta vadede oyunun canlıya alınmasını planlıyorlar.

Hikayemiz devam edecek:) 24 Mayıs 2023

[1] inovanadolu.com/sozluk/hizlandirici-ve-kulucka-merkezi-farki-3515, 06.07.2020 tarihinde erişildi.

[2] Yaşar Üniversitesi web sitesinde ve Minerva web sitesinde herkesin görüntülemesine açık (public) dokümanlardır.