Silikon Vadisi’nde Bir Türk: Eren Bali

Öğrencilere ve yetişkinlere yönelik eğitim öğretim ve açık ders platformu Udemy’nin kurucu ortağı olan Türk girişimci Eren Bali; öğretmen bir anne babanın üçüncü çocuğu olarak Malatya’da dünyaya gelmiş, ilkokulu bir köy okulunda bitirip Malatya Fen Lisesi’ni kazanmıştır.

Lisede derece yaptığı Uluslararası Matematik Olimpiyatları nedeniyle MIT ve Harvard gibi üniversitelerden teklif almış olmasına rağmen ODTÜ’de okuyan ablasının da etkisiyle ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünü seçmiştir. Üniversitede ilk senesinde ODTÜ Bilgisayar Topluluğunun sunucu üzerinden müzik dinlemesini sağlayan MP3 Server adlı uygulamayı yazmış ve bu deneyimiyle girişimci olma kararını vermiştir.

Yine ODTÜ’deyken arkadaşı Oktay Çağlar ile birlikte proje halindeki binaların 3 boyutlu halini gösteren guncelbasin.com’u kurdular. Erken bir fikir olduğundan tutmamış ancak bu projeyle Udemy’e uzanan girişimcilik macerasının temeli atılmıştır.

O dönemlerde yurtdışından genç girişimcilere eğitim vermek için ODTÜ Teknokent’e gelen eğitmenler için arkadaşı Oktay ile birlikte dijital bir platform kurmuş ve eğitmenler bu teklifi beğenince dersler bu şekilde devam etmiştir. Böylece Eren Bali insanların ücretsiz şekilde ulaşabileceği ders içerikleri üretme fikrine varmıştır.

Ertesi sene Bali ve Çağlar, hayallerindeki eğitim platformunu kurmak için Silikon Vadisi’ne gitmeye karar verdiler ancak çalışma izni alması uzun sürdüğünden yüklü derecede borçlar yapıp zor şartlarda çalışması gerekti. Silikon Vadisi’nde projelerine rahatlıkla fon bulabileceklerini düşünmüşlerdi ancak 6 ay boyunca 57 farklı yatırımcı tarafından reddedildiler ancak sonunda Dave McClure isimli yatırımcı sayesinde 1 milyon dolar fon toplayıp Udemy’nin ilk adımını atmış oldular.

Bu inceleme yazısı Tuba Ekiz tarafından hazırlanmıştır.

KAYNAKÇA:

www.yeniisfikirleri.net/milyar-dolarlik-ilk-turk-internet-sirketi-udemynin-kurucusu-eren-bali-ve-hikayesi

onedio.com/haber/vadideki-turk-silikon-vadisi-nin-gogsumuzu-kabartan-milyar-dolarlik-girisimcisi-eren-bali-767219

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir