Hyperloop(Hız Duvarı)

Hyperloop ya da Türkçe uyarlamasıyla hız yuvarı, kısaca hızyuvar, Elon Musk tarafından tapray (yeni nesil rayötesi sistem) teknolojisi ile geliştirilmekte olan üst düzey bir hızlı ulaşım aracıdır. Hyperloop, Elon Musk’ın sözleriyle “yeryüzünün üstünde veya altında, özel bir ortamın içerisinde bir tüp inşa etmek“ olarak tanımlanmaktadır. Hyperloop,
kısa mesafeli hava ulaşımının bir alternatifi olarak önerilmekte olup, mevcut demir yolu ağlarından çok daha hızlı olması planlanan bir
projedir. Zaman tasarrufuna ve kara yolu ulaşımındaki trafiğe çözüm olarak genelde raylı sistemler düşünülmektedir. Ancak raylı sistemlerde hız, istenilen düzeye ulaşamamakta ve buna en büyük engel de sürtünme kuvvetidir.

Araç, üst düzey ray ötesi sistem (top level sur-rail system) olarak tanımlanmaktadır. Proje dönem fikri bazında kalsa da, 2016 Ocak ayında Las Vegas’taki Nevada Çölü’nde inşasına başlanan 4.8 kilometrelik
test yolu; konseptin gerçekleştirilebilmesi için ilk somut adım olmuştur. Bu test yolunun yapımı için deney parçaları ve kapsüller tasarlanmıştır. Tam ölçekli ilk araç örneğinin ve test yolunun 2016’nın sonunda bitirilmesi planlanmıştır.

Hyperloop, basitçe bir şekilde tanımlarsak bir tüpün içinde düşük basınç altında ve neredeyse sıfır sürtünmeye sahip bir ortamda kapsülün süzülmesi diyebiliriz. Hyperloop un ulaştığı maksimum hız 1300 km/h, ulaştığı bu hız ses hızına eşit. İlk olarak Los Angles ile San Francisco arasında denenecek normalde 6-7 saat olan süreyi 35 dakika düşürecekler.

2013’teki ulaşım mühendisleri tarafından Kaliforniya güzergâhlı projenin maliyet öngörüsü hazırlandı. Yapılan çalışmada, denenmemiş bir proje için inşaat güven ölçeğinin oldukça düşük olduğu görüldü. Ekonomik ve teknolojik uygulanabilirliği kanıtlanmamış bu proje; ilgili çevrelerde tartışmalara neden oldu.

Proje hayata geçirildiği takdirde, Hyperloop One‘ın kendi sitesinde bulunan bir uygulamayla, merak ettiğiniz şehirlerin birbirlerine kaç dakika ya da kaç saat uzaklıkta olduğu görülebilmektedir. Dünya üzerindeki herhangi iki şehir seçerek, Hyperloop sisteminin diğer ulaşım yollarına kıyasla sürelerine bakabilirsiniz.

Ankara – İstanbul arası tahmini süre, gelecekte hayata geçirilmesi planlanan Hyperloop sistemine
göre 29 dakikadır. Aynı uzunluktaki yol, kara yolu ile gidildiğinde ise en az 4 saat 6 dakika olarak
ölçülmüştür.

Kaynakça

Onur Salkım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir