SİBER GÜVENLİKLE İLGİLİ TEMEL İLKELER

Teknolojinin hayatımıza girmesi sonucu milli güvenliği ilgilendiren kritik bilgiler ve milyonlarca veri de dünya siber uzayında saldırılara açık bir biçimde dolaşabilmektedir. Bu nedenle kullandığımız teknolojinin güvenilir olması gerekmektedir.

Çünkü günümüzde artan teknolojiye paralel olarak siber suçlarda da artış yaşanmıştır. Kişisel verileri kötü amaçları için kullanmak isteyen siber korsanların eline fırsat verilmemelidir. Ancak günümüz siber dünyasında, erişilebilirliğin yanında gizliliğin de sağlanması, kullanılan teknolojik cihazlar ve bilgisayarların internete bağlı olmasından dolayı oldukça zordur. Bireyler tarafından kullanılan bu teknolojik cihazlar çalıştırdıkları programlar nedeni ile gizliliğin ihlaline yol açabilmektedirler. Bu nedenle siber güvenlik ilkeleri kapsamlı hale gelmeli ve yaygınlaştırılmalıdır.

Peki nedir bu siber güvenlik?

Siber güvenlik, bilgi güvenliğinden operasyon güvenliğine ve bilgisayar sistemlerinin güvenliğine kadar birçok farklı kavramı kapsar. Hükümetler açısından ise vatandaşların, kurumların, kritik altyapının ve devlete ait bilgisayar sistemlerinin saldırılara ya da verilerin çalınmasına karşı korunması anlamına gelir. Siber güvenliğin sağlanması için ise birtakım
gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekir. En basitinden herhangi bir siteye giriş yapılırken kullanılan şifreler güçlü seçilmeli, kişinin gizliliğini ihlal eden sitelere girilmemeli veya anti virüs programı kullanılmalıdır.

Bu inceleme yazısı Zehra Şahin tarafından hazırlanmıştır.

KAYNAKÇA:

  • -https://www.usom.gov.tr/dosya/1418807122-USOM-SGFF-001 Siber%20Guvenlige%20Giris%20ve%20Temel%20Kavramlar.pdf
  • https://webdosya.csb.gov.tr/db/cbs/icerikler/tez_gdk-_v4-20180925134524.pdf
  • https://www.yenisafak.com/teknoloji/siber-guvenlik-neden-onemli-3499077

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir