NESNELERİN İNTERNETİ (İoT)

IoT (Internet of Things) Nesnelerin İnterneti, aklınıza gelebilecek her nesnenin (telefonlar, bilgisayarlar, ev sistemleri, robotlar vb.) bir şekilde internete erişip, diğer cihazlarla iletişim halinde olması anlamına geliyor. Yani bir nevi aralarında konuşuyorlar ve bu bilgiler doğrultusunda işleyişlerini sürdürüyorlar. Fakat Nesnelerin İnterneti, sadece internete bağlanan cihazlardan ibaret değil. IoT cihazları insanlarla iletişime geçerek onların herhangi bir durum hakkında bilgilenmesini sağlıyor.

IoT kavramının tarihteki ilk uygulaması, 1991 yılında Cambridge Üniversiteli bir grup akademisyen tarafından kahve makinesinin görüntülerinin, kameralı bir sistem sayesinde internet üzerinden paylaşılmasından sonra günümüze kadar geliştirilerek gelmiştir.

Bu konuda bir örnek verilecek olursa örneğin Nest, ev otomasyonu ya da başka bir deyişle akıllı ev teknolojisi üzerine ürünler geliştiren , merkezi Palo Alto, Kaliforniya’da bulunan ve eski Apple mühendisleri Tony Fadell ve Matt Rogers tarafından 2010’da kurulan bir girişim şirketidir.

Şirket 2011’de ilk ürünü olan Nest Learning Thermostat’ı duyurdu. 2013’te ise Nest Protect adındaki duman ve karbonmonoksit dedektörünü piyasaya çıkardı. Kısa sürede büyük başarı yakalayan şirket, Ocak 2014’te yaklaşık 3.2 milyar dolar karşılığında Google bünyesine katıldı.

Yararlanılan Kaynaklar:

https://www.engieevde.com/page/nesnelerin-interneti-ve-akilli-evler

http://www.teknolo.com/internet-things-nesnelerin-interneti-nedir/

Yusuf Koç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir