KULUÇKA MERKEZLERİ NE İŞ YAPARLAR?

Kaynağı ABD’nin Kaliforniya Eyaleti içindeki Silikon Vadisi olan bu kavram, henüz başlangıç aşamasında belki de fikir aşamasında olan girişimleri ayakta tutmaya yarayan koruyucu, destekleyici, yüreklendirici merkezler olarak düşünebilir. Kuluçka merkezlerine başvuran girişimciler genellikle en az 6 ay en çok birkaç yıl kuluçka merkezinden yararlanırlar. Sonrasında mezun olup şirketleşme yolunda ilerleyebilirler.

Örneğin WhatsApp uygulaması iki girişimcinin Startup’ı olarak başladı. Fikirdi, projelendi, iş oldu ve sonunda dev bir satışla Facebook’un oldu.

Startup’ların fikir aşamasında desteklendiği yerlerdir Kuluçka Merkezleri.

Brian Acton (ve arkadaşı Jan Koum), bugün artık hepimizin günde en az birkaç defa kullandığı bir iletişim uygulaması olan Whatsapp’in yaratıcısı. Yıllarca Apple ve Yahoo gibi teknoloji devleri için çalışan bir yazılım mühendisi olan Acton, 2009 yılına gelindiğinde artık “kalifiye bir işsizdi”. Yaptığı görüşmeler sonrasında -Facebook ve Google dahil- pek çok şirketten red cevapları alan ve umutsuzluğa kapılan mühendis, aramaktan vazgeçtiği anda Whatsapp’i geliştirdi ve kısa sürede değerlediği bu uygulamayı 2014 yılında 19 milyar USD bedelle Facebook’a sattı. Yahoo da mühendis olarak çalışan Jan ve Brian ortaklaşa aldıkları karar ile Yahoo’dan ayrılmaya karar verdiler. Amaçları Facebook’da çalışmaktı fakat Facebook onlar için bir kaç gömlek fazla gibiydi sanki. Facebook’a giremeyeceklerini anlayınca Apple için uygulama yapmaya karar verdiler ve hikâye burada başladı. Aslında hikayenin öncesinde bahsetmeyi unuttuğumuz Jan Koum’un fakir bir ailede büyüdüğüydü. Bu kısım her zaman eklenmeli. Jan fakir bir ailede yaşayıp ailesine yardım etmek için bir bakkalda çırak olarak çalışıyordu ve yazılım öğrenerek Yahoo’da işe başladı. Sonra Brian ile tanıştı ve onu da işinden ederek beraber bir şekilde işten ayrıldılar.*

Ülkemizde faaliyet gösteren başarılı kuluçka merkezlerinden bazıları şöyle:

  • İTÜ Çekirdek
  • Albaraka Garaj
  • Bambu Ön Kuluçka
  • Minerva Kuluçka
  • ClassBoom Kuluçka
Olcay Büyükçapar tarafından yazıldı.

Yararlanılan Kaynaklar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir