Kuluçka Merkezleri Ne Yapar?

Kuluçka ya da ingilizce adı ile Incubator’ler ne yaparlar? Amaçları nelerdir? Neden Silikon Vadisi’inde bunlardan yüzlercesi var, neden teknoloji geliştirme, inovasyon, startup kavramları ile birlikte kuluçka merkezleri de anılmakta?

KULUÇKA merkezleri, girişimcilerin iş fikirlerini geliştirebilmeleri için ofis niteliğinde ve aynı zamanda girişimcilik danışmanlığını da içeren yapılardır. Çok büyük bir maliyeti yoktur. Önemli olan kurulacak olan merkezi sahip olduğu ve girişimcileriyle paylaşacağı net-work ve know-how’dır. (Baybars Altuntaş / Para Dergisi)

Yazılım sektöründe, teknoloji geliştirme alanında çalışan birçok şirketin aslında teknolojilerini kuluçka merkezlerinde geliştirdiklerini görebiliriz. Kuluçka merkezleri özellikle teknoloji temelli girişimlerin (startup) henüz iş fikrinin en başından kaybolmalarına engel oluyor. Onlara destek oluyor. Danışmanlık sağlıyor, ofis imkanı, hibe, teşvik, fon bulmada yol gösteriyor.

Daha da önemlisi, startup’çılar biraraya geldiğinde kuluçka merkezi içinde kendiliğinden oluşan girişimcilik atmosferi, iş fikri olan, geliştiricileri, girişimcileri birbirine yaklaştırıp, birlikte hareket etmeleri bile sağlayabiliyor. Birbirlerinin başarı öykülerini, başarısızlık hikayelerini öğreniyor, adımlarını atarken kuluçkadaki diğer startup’çıların know-how’ından yararlanabiliyor.

Ülkemiz dışında Incubator olarak bilinen ve bizde de Kuluçka Merkezi olarak tanımlanan kurumlar, girişimcinin yatırımcıları ve rehberleri şeklinde de tanımlanabilir. Bireyler kuluçka merkezinde sadece yatırımcılarını bulmamakta, bunun yanı sıra girişimcilerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için eğitimler de almaktadır. Daha önce girişim dünyasında bulunan ve zorluklarını aşan kişiler de yine tecrübelerini genç girişimcilere aktarmakta, bu yolda hata yapma oranlarını en aza indirmektedir. Kuluçka merkezleri sayesinde sosyal ve motivasyon açısından girişimcilerin tek bir çatı altında bulunması, girişimin geleceği açısından olumlu uygulamaların yapılmasına da etki etmektedir. Sizler de kuluçka merkezlerine giriş yaparak sadece ufak bir pay ile girişiminiz hakkında eğitimler alabilir, sosyal açıdan da diğer girişimciler ile iletişim halinde kalabilirsiniz. Ayrıca projenizin türüne bağlı olarak yatırımcılar tarafından alacağınız destekler de yine bu merkezlerde çok daha fazla olacaktır. (https://startupjobs.istanbul/turkiyedeki-tum-kulucka-merkezleri/)

Bizim de Alp Oğuz Anadolu Lisesi’nde amacımız, lise öğrencilerine henüz bu yaşlarında girişimcilik, ürün geliştirme, patent, faydalı model, hibe, zaman yönetimi, takım çalışması, halkla ilişkiler, ar-ge süreçleri, yazılım, tekno-girişimcilik, e-tcaret, bilişim etiği, bilişim hukuku gibi konularda bilgi ve beceri edindirmektir.

Amacımız öğrencilerimizin Garaj Alp Oğuz’da ofislerinde çalışabilmeleri, ürün geliştirmeleri, üretebilmeleridir. StartUp kurup fikirlerini gerçeğe dönüştürebilmelerini sağlamaktır.

Kuluçka merkezi olarak lise düzeyinde ilk ve tek olduğumuzu/olacağımızı öngörüyoruz. Yaptığımız araştırmalarda fiziksel anlamda ülkemizin hiçbir ortaöğretim kurumunda (lise) kuluçka merkezi bulunmuyor. Faaliyetlerini kuluçka olarak adlandıran birkaç okulun da yaptığı “yıl boyunca süren iş fikrinin geliştirlmesine yönelik girişimcilik eğitimleri/yarışmaları/rallileri” şeklinde.

Garaj Alp Oğuz Ön Kuluçka Merkezi aslında aynı zamanda bir sosyal girişim. Çünkü gelir modeli olmasına karşın kar elde etmek hedeflediği bir durum değil. Elde edeceği potansiyel geliri girişimcilerine, fiziki olanaklarını geliştirmeye, sarf malzemelerini yenilemeye, ar-ge faaliyetlerinde kullanmaya ayıracak. Burada görev yapacak öğrenciler de birçok anlamda sosyal becerilerini geliştirmiş, 21.yy becerilerinden bir çoğunu edinmiş olacaklar.

Aşağıda bazı kuluçkalardan fotoğraflar var. Bizim okulumuzda giriştiğimiz Garajımız bunlar kadar imkana sahip değil ancak bir devlet lisesi için mütevazi sınırların biraz üstünde sayılır.

Türkye’deki kuluçka merkezlerinden çoğunu bu web sitesi listelemiş. Tıklayarak inceleyebilirsiniz. İzmir’de ise yalnızca üniversitelerin teknoparkları ya da teknoloji geliştirme bölgelerinde kuluçkalar mevcut. İzmir’de özel bir girişim olarak kuluçka merkezi bulunmuyor. (Bir süre önce denenmiş ancak sanıyoruz kapanmış: http://www.8digit.io/) Yürümeye başladığımız bu yolda, sosyal bir girişim olarak da adlandırdığımız Garaj Alp Oğuz, İzmir’de üniversitelerin uhdesinde olmayan tek kuluçka merkezi olacak. Ayrıca Türkiye çapında da lise düzeyinde ilk-tek kuluçka merkezi unvanını elde edecek diye tahmin ediyoruz.

Cube Incubation TEKNOPARK İSTANBUL KULUÇKASI
Yurtdışından bir kuluçka…
Minerva Kuluçka Merkezi (Yaşar Üniversitesi)
Çok rahat bir çalışma ortamı, kuluçka olup olmadığ konusunda soru işaretleri var!
Kalabalık bir kuluçka merkezi
Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi
İstanbul Bilgi Üniversitesi – Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi
Bilişim Vadisi Kuluçka Merkezi
İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir