Alp Oğuz Anadolu Lisesi’nde Bilim Rüzgârı Esti

Alp Oğuz Anadolu Lisesi TÜBİTAK 4006-B Fuarı 29-30 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleştirildi.

2024-2025 Eğitim Öğretim Yıl için yapılan 13 projelik başvuru sonucunda TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından 13 adet projemiz de desteklenmeye değer görülmüştü.

13 proje için 11 danışman öğretmen ve 30 öğrenci görev aldı. Öğrencilerimiz her bir proje için son ana kadar yoğun emek sarf ettiler. 28 Nisan Pazartesi günü fuar sergi alanının hazırlanmasının ardından salı ve çarşamba günleri projeler sergilendi.

Alp Oğuz Anadolu Lisesi Bilim Fuarı açılışı Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Dr. Erdoğan AKYÜZ ve beraberindeki İlçe Milli Eğitim Şube Müdürler, ilk ve orta dereceli okulların eğitim yöneticilerinin yanı sıra Alp Oğuz Anadolu Lisesi Müdürü Sayın Tuncay TÜRKMEN tarafından hep birlikte gerçekleştirildi. Kurdele kesimi öncesi Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Dr. Erdoğan AKYÜZ’ün açılış konuşması ilgi ve dikkatle izlendi.

600’ün üstünde ziyaretçinin yaklaşık 10,5 saat süresi zarfında inceleme fırsatı bulduğu projeler hakkında ayrıntılı bilgiler projelerde görevli araştırmacı/tasarımcı öğrenciler tarafından sunuldu.

STEM temasının ağırlıkta olduğu projeler basit makinelerin teknolojideki kritik önemi, mekanik cihazların teknolojik gelişiminde basit makinelerin işlevi, bunlara bağlı olarak robot kol, asansör, çöp kovası, akıt konteyneri, basit makineler ahşap oyun-eğitim kiti tasarımı, yürüyen robot projeleri sunuldu. Bluetooth teknolojisinin sağladığı kablosuz iletişim imkânı ile de telefondan kontrol edilebilen bir araba, nesnelerin interneti kapsamında geliştirilen telefondan kontrollü ev cihazları projesi sunuldu. Yol refüjlerindeki güneş panelleri ile güneş enerjisini yola aktararak araçların hareket halinde iken şarj olmaları prensibine dayanan elektrik üreten yol projesinde de prototip araç kontrolü bluetooth teknolojisi ve Android akıllı telefonla gerçekleştirildi. Mühendislik tasarım döngüsü anlamak adına üç farklı temassız çöp kovası, kablosuz kontrollü araç yapıldı. Yapay Zekâ teknolojisinden yaranmak suretiyle ölümsüz yazar Ömer Seyfettin’i araştırmacı öğrencilerimiz tüm eserleri bağlamında sohbet edilebilir şekilde bir ikizini ortaya koydular. Yine Yapay Zekâ anlamında Makine Öğrenmesi serüvenlerini paylaşan bir başka araştırmacı grup yazar Zafer Demirkol’un herkes için yapay zekâ kitabını temel alarak makine öğrenmesi konusunda elde ettikleri tecrübeleri ziyaretçilerle paylaştılar. Küresel ısınma ve iklim krizi bağlamında yine Yapay Zekâ araçlarından görselleştirme araçları kullanarak bir grup araştırmacımız da elde ettiği son 50 yıllık hava hadise verilerini grafiklerle, tablolarlar ve anlatımları ile ziyaretçilere yapay zekâ desteği ile izah ettiler. Gıda arzı ve sürdürülebilir tarım bağlamında da bir grup öğrencimiz mobil uygulama geliştirerek aplikasyon yardımı ile ambalajlı gıdaların üstündeki karekodu okutarak içindekilere dair bilgileri tüketicinin görebilmesini sağlayan bir çalışma yaptılar. Uygulamalarını ziyaretçilerin de deneyimlemesini sağladılar.

Fuara katılım gösteren tüm ziyaretçilerimize, fuar ile ilgili destekleri için Alp Oğuz Anadolu Lisesi Okul Yöneticilerimize, desteklerini esirgemeyen Alp Oğuz Anadolu Lisesi Öğretmenlerine, yoğun emek sarf eden canla başla çalışan projelerde görevli araştırmacı/tasarımcı öğrencilerimize ve Garaj Alp Oğuz Girişimcilik Merkezi’ne malzeme, çalışma alanı ve motivasyon ortamı için teşekkür ederiz.

#MilliTeknolojiHamlesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir